Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
1. Momčad : UEL
Juniori “Rijeke” kucaju na vrata prve momčadi: Frigan i Hodža opravdali priliku
01.12.2020.

Za svakog je nogometnog juniora vrijeme iščekivanja prvog seniorskog nastupa dragocjeno, ali i posebno osjetljivo vrijeme: brzina se prebacuje u višu, uzbuđenje je konstantno prisutno, a želja za dokazivanjem i prilikama je sve jača. No, najboljima poziv stigne kad tad. Ponekad i nenadano, a ponekad i nenadano velik.

Najbolje možda to opisuje primjer koji je "Rijeka" dala uoči utakmice protiv "Napolija" kada je zbog nedostatka brojnih igrača prve momčadi iz dana u dan slagala svoju postavu za utakmicu na kojoj se odlično suprostavila jednoj od najboljih ekipa u Italiji.

Matija Frigan "Rijekin" je junior i brat blizanca Antonija koji je prije nekoliko mjeseci već ostvario svoju prvu seniorsku epizodu, dok je Matija na svoju strpljivo čekao još neko vrijeme. Vjerojatno se niti u snu nije nadao da će svoj "pandemijski" debi pamtiti po toliko specifičnih trenutaka: istrčavanje pred kraj utakmice na teren bez publike, u europskoj utakmici i u gradu u koji su u tom trenutku uperene oči svih svjetskih medija zbog odlaska velikog Maradone:

- Nisam se nadao da ću svoju prvu utakmicu za "Rijeku" u životu pamtiti po toliko stvari. Kada sam dan uoči polaska primio poziv trener me upitao jesam li spreman? Bio sam iznenađen, počašćen i spreman reći: "Jesam."

Matija Frigan tako se upisao u statistiku "Rijeke" kao najmlađi igrač matičnog kluba u inozemnom natjecanju, a odmah za njim je tu i Veldin Hodža, igrač kojem utakmica protiv "Napolija" nije bila prva za "Rijeku", ali je bila velika na svoj način:

- Isto kao i Matija, nisam sudjelovao u svim pripremama, no kada sam pozvan, osim osjećaja zahvalnosti treneru na još jednoj prilici, nastojao sam se, kako su nas učili i u Školi nogometa, smiriti i razmišljajući pripremiti za utakmicu koja slijedi. Spremio sam svoje stvari i uz podršku sa svih strana krenuo za Napulj, ispričao nam je Hodža.

I njihov voditelj, Edo Flego, također je prokomentirao odabir Hodže i Matije Frigana za ovu utakmicu najvišeg ranga:

- Svima nama koji radimo s polaznicima Škole nogometa je drago i sretni smo da su Matija i Veldin dobili poziv za Napulj. Tim više jer se prilike u nogometu ne mogu isplanirati, one se samo pojave, a u Školi obučavamo dečke da za takve pozive budu spremni. Nastupiti u Europi nije mala stvar iako i Matija i Veldin imaju još mnogo prostora za razvoj i napredak. Osim što se taktički i tehnički dijelovi još trebaju automatizirati, obojici treba što više ovakvih iskustava za konkuriranje u igrama visokog nivoa poput ove koja im je svakako dobra škola za dalje, kazao je Flego. Kao voditelj Škole i nogometni trener, Flego nam je dao i stručni osvrt na napredak ove dvojice, zasad, najmlađih "Rijekinih" igrača u Europi:

- Matija je strijelac i gol - igrač odličnog osjećaja za prostor, vrlo dobrih udaraca glavom i dobre brzine. Iako mu je tek 17 godina, on je jedan od najbržih i najčvršćih juniora za seniorske duele koje može ponuditi Škola nogometa HNK Rijeka. O Veldinu Hodži mogu reći samo da se radi o jednom od tehnički najbolje formiranih igrača koje je dala naša škola. Vrlo je dobrih funkcionalnih sposobnosti, a zbog naglog fizičkog rasta i problema s posturom Hodža tek sada u fazi razvoja prave jakosti i snage. K tome, Veldin je i mlada osoba odličnog karaktera i ponašanja. Posebno bih istaknuo da su obojica kod nas praktički od pionira što ukazuje na to da je cilj stvaranja vlastitog igračkog kadra HNK Rijeka sve realniji i ostvariviji.

Iako sam svjestan današnjih "hladnih"  tržišnih odnosa u nogometu, mislim da je jako važno i to da naši omladinci njeguju i emociju kao dodanu vrijednost i odgovornost s kojom igraju i za naš grad, i za naš klub.
Prijava na newsletter