Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Navijačke pjesme kao gorivo za sve
23.11.2018.

Glazba je nešto bez čega nogomet naprosto ne funkcionira na isti način kao da je nema. Nacionalne vrste, velikani među svjetskim ligama, ali i oni najniže pozicionirani na državnim ljestvicama već desteljećima svoje postojanje komuniciraju i navijačkim pjevanjem. I to nije bez razloga tako. Jedna je studija koju je proveo Institut za sportsku znanost u Hanoveru (Institute for Sports Science at the University of Hanover) pokazala direktnu vezu s uspjesima i rezultatima momčadi na terenu i usklađenih glazbenih taktova. Istraživanje se vršilo nad tri momčadi: jedna je igrala bez ikakve glazbeno – ritmičke podloge, druga je igrala uz usklađenu glazbenu podlogu, a treća uz međusobno različite zvukove. Svaki je igrač imao svoje slušalice na ušima.

Dakako, najbolje performanse je imala momčad koja je igrala uz jedan, isti, usklađen ritam. Osim toga što glazba i pjesma uvelike pomažu igračima, navijačke pjesme imaju i svoju bitnu funkciju među navijačima. Pjevanje navijačkih pjesama omogućuje izražavanje podrške i emocija svojoj momčadi, kao što omogućuje nadjačavanje s navijačima suparničke momčadi. Dakako, tu je i stvaranje atmosfere, što je pjevanju i glazbi zapravo komparativna prednost u odnosu na mnoge druge aktivnosti. Draž navijačkih pjesama, s druge strane, krije se u njihovoj pamtljivosti i jednostavnim melodijama koje se razvijaju korak po korak i lako ih je „uhvatiti“.

Stranica FanChants.com specijalizirana je upravo za navijačke pjesme nacionalnih vrsta, ali i nogometnih momčadi pojedinih zemalja. Tamo možete pronaći neke od hrvatskih navijačkih pjesama kojima se bodri reprezentacija, a osim pjesama za nacionalne vrste, na ovoj su se stranici našli i audio isječci navijačkih pjesama mnogih klubova svih zemalja svijeta u kojima se igra nogomet. Naime, sami članovi ove zajednice upravo su ti koji nadopunjuju liste audio zapisima s utakmica pa je moguće da će se danas – sutra među njima naći i netko iz Rijeke te svijetu ostaviti trag riječkog navijanja s obzirom na impresivnu listu riječkih navijačkih pjesama, kao i onih koje su s vremenom postale navijačke: Ajmo Rijeka, Najdraža Rijeko, 60. minuta, Način života, Himna NK Rijeka i mnoge, mnoge druge vrijedne svjetske scene.

Do tada, uživajmo u navijanju, u pjevanju i bodrenju jer, kako pišu i na FanChants. com – sam nogomet vrti se u jednoj mjeri i oko biznisa, i oko novaca, međutim, navijanje – ono je isključivo strast bez koje bi nogomet kao takav – umro. „Kada tvoj klub pobjeđuje – to je vrhunac. Skačeš, plešeš, vrištiš. I ništa drugo u tom trenutku više nije bitno...“, zaključuju na FanChants.com.
Prijava na newsletter