Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Osobna iskaznica nogometa  na kojoj piše i ime našeg grada
01.09.2019.

U kratkom predahu između dvije utakmice koje igraju naši dečki, prisjetit ćemo se povijesti nogometa u našoj zemlji u kojoj je upravo Rijeka odigrala pionirsku i važnu ulogu. Naime, naš je grad bio domaćin prve nogometne utakmice koja se ikada odigrala u Hrvatskoj. Rijeka kao predziđe hrvatskog nogometa možda se nedovoljno često spominje i koristi kao vlastiti brand, no svakako je srcu draga informacija da je još 1873. u gradu koji teče odigrana prva nogometna utakmica u Hrvatskoj tako da i u ovom slučaju možemo slobodno reći da je Rijeka grad koji je i u povijesti prihvaćao trendove zapadnih zemalja, čak i prije nego li su ti trendovi zaživjeli u punom smislu riječi u cijeloj zemlji.

Inače, nogomet kao igra seže u daleku prapovijest o čemu ne možemo pronaći mnogo podataka. No, oni službeni koji opisuju povijest suvremenog nogometa govore nam o tome kako je ova loptačka igra nastala u Engleskoj sredinom 19. stoljeća. U tamošnjim javnim školama nogomet se igrao u različitim varijantama, s različitim pravilima koja su donosile škole svaka za sebe. Zbog toga se, nerijetko, događalo da je tijekom igre dvije suprotstavljene škole dolazilo i svađa te je tako i Engleski nogometni savez koji je 1863. donio pravila igre kako bi se takve situacije izbjegavale. No, do pravog proboja nogometa na veliku scenu došlo je tek kada je radnička klasa potpuno usvojila nogomet, a tadašnja visoka klasa uvidjela da je sve više onih koji nogomet žele gledati pa, prema tome, i plaćati ulaznice za utakmice.

Sva pravila nogometa koje poznajemo danas nastajala su s vremenom. Tako je, npr., 1866. dozvoljeno igranje rukama za vratare, godinu kasnije izmijenila su se pravila oko zaleđa itd. Zanimljivo je da je prvi skup pravila iz 1863. dopuštao da se za gol uzima svaki prolaz lopte između dvije stative, ali i iznad stative u bilo kojoj visini, pod uvjetom da nije „pucana“ rukom.

Prva natjecanja u nogometu, također, su krenula iz Engleske nakon što su utvrđena i prihvaćena sva pravila na petom sastanku Engleskog nogometnog saveza koji je postojao od 1863. Većina tada donesenih pravila održala su se do današnjih dana. Nakon prvog derbija u novijoj nogometnoj povijesti koje se odigralo 1866. između klubova „Sheffield“ i „London“, već 1871. kreće i osnivanje prvog nogometnog kupa: FA Cupa čije finale se igralo pred nemalim brojem gledatelja, okupilo ih se oko čak 2000.
Nakon što se nogomet ustoličio u Engleskoj, došlo je vrijeme i za prva međunarodna natjecanja i to između Škota i Engleza, a prva „međukontinentalna“ utakmica odigrala se na američkom kontinentu i to između SAD-a i Kanade, 1885.

Nakon toga, sve postaje povijest, nogomet je jako brzo doživio ekspanziju od amaterizma do profesionalizma, osnivaju se izvršna tijela, među kojima i FIFA, 1904. u Francuskoj, pod čijom „kapom“ su se ubrzo našle i neeuropske zemlje poput Južnoafričke republike, Argentine i SAD-a.

Naprosto, nogomet je zavladao cijelim sportskim svijetom i pomalo postajao ono što je danas – najpraćeniji, najplaćeniji, ali i najzabavniji sport na svijetu. Naime, kroz svoju noviju povijest, da bi opstao, nogomet se, također, prilagođavao tržištu ponude i potražnje te je, osim unosnog financijskog posla, s godinama postao i jedan od najprodavanijih proizvoda showbizz industrije. Kako mu popularnost ne opada, nogomet će zasigurno živjeti i razvijati se dok ima i svijeta.
Zbog svega toga, nije mala stvar da je i Rijeka u ovim, za nogomet važnim i velikim, povijesnim trenucima dala svoj veliki doprinos.
Prijava na newsletter