Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Ravnateljica kastavskog vrtića Helena Ninković Budimlija: Vrtićarci vole sport i riječke nogometaše
17.05.2020.

Jedan od zasigurno aktivnijih dječjih vrtića na našem području koji godinama gradi svoju, posebnu priču i čija je ravnateljica ujedno i predsjednica Udruge ravnatelja dječjih vrtića na nivou Primorsko-goranske županije jest DV Vladimir Nazor iz Kastva. Iako ne pripada  grupaciji  Dječjih vrtića Rijeka, sa svojih četiri stotine polaznika, raspoređenih u 5 objekata, među kojima se nalaze i moderne jaslice izgrađene po novim mjerilima pedagoškog standarda te engleskom i talijanskom skupinom za rano učenje stranih jezika, ovaj dječji vrtić itekako konkurira potrebama suvremenog života, odnosno zadovoljenju potreba djece i roditelja u današnjem vremenu. O sportu među vrtićarcima te srodnim zanimljivim temama razgovarali smo s ravnateljicom Helenom Ninković Budimlija koja nam je za početak kazala kako se u ovom vrtiću provode fizičke aktivnosti među djecom:

- Znamo da djeca vole sport, naročito kretanje, trčanje, boravak vani, a mi u imamo i tu prednost da unatrag koju godinu na raspolaganju imamo i novu školsku sportsku dvoranu koju koristimo za provođenje vrtićkih sportskih aktivnosti. Tu su i dvorišta naših objekata, ali i velika blagodat da možemo koristiti šume i cijelu, vrlo atraktivnu, staru gradsku jezgru zbog čega djeca na zanimljive načine jako puno vremena provode vani, u prirodi i šetnjama. Također, zbog svih tih, rekla bih, komparativnih prednosti, na tragu smo i uvođenja sportske skupine. Za verifikaciju sportskog programa potrebne su dodatne edukacije odgajatelja koje sada konačno postoje pri Učiteljskom fakultetu i naš je vrtić otvoren toj ideji.

Kako DV Vladimir Nazor pristupa motivaciji najmlađih na sport?

Za mlađe dijete fizička aktivnost je izuzetno važna, kretanje i boravak na vanjskom prostoru potiču razvoj krupne motorike, fine motorike, balansa, koordinacije. To sve znaju i naši odgajatelji koji su ujedno i glavni motivatori i provoditelji aktivnosti prema smjernicama vrtića. Međutim, kod nas rade odgajatelji koji i povrh toga s djecom svaki dan vježbaju, trče, plešu, borave u šumi. Djeca prirodno vole kretanje i u toj dobi nisu još toliko vezani za moderne tehnologije kao u osnovnoškolskoj te je potrebno to maksimalno iskoristiti, što je u našem vrtiću i slučaj.
Osim toga, naš vrtić organizira redovita druženja s roditeljima, sportske susrete, imamo krasnu olimpijadu, nažalost ne ove godine, redovito sudjelujemo na kupu vrtića u Opatiji, odlazimo na izlete u koje se uključe i roditelji jer kad smo zajedno još je veća motivacija. Prije nekoliko godina sudjelovali smo i na Međunarodnoj olimpijadi u Ptuju, imamo i organizirano skijanje, a u planu nam je organizirati zimovanja i vrtić u prirodi s kojim smo trebali krenuti baš ovog proljeća.

Kakav je Vaš osobni i pedagoški stav o organiziranim izvanvrtićkim aktivnostima u toj dobi?

Mišljenja sam da organizirane aktivnosti za djecu nakon 10 sati provedenih u vrtiću nisu pretjerano dobre za dijete. Idealno je da dijete nakon vrtićkih aktivnosti bude sa svojom obitelji, da provedu zajedno ostatak dana, da provedu kvalitetno vrijeme na vanjskom prostoru, u šetnjama, šumi, uz more. Isto vrijedi i za odlaske u trgovačke centre, pod umjetnu rasvjetu i s pretjeranom količinom buke. U toj dobi naprosto treba pripaziti na primjerenost organiziranih aktivnosti za dijete, nije dobro da budu, često smo svjedoci, skoro pa svakodnevne.

Vrtić posjećuju i sportaši, među kojima i naši riječki nogometaši. Kako djeca reagiraju?

Imamo sreću da su mnogi naši roditelji vrhunski sportaši koji se uvijek rado uključe u aktivnosti s djecom. Tada im oni prezentiraju svoj sport ili mi odvodimo djecu na njihove terene, u njihove dvorane, na utakmice. Tako se razvija ljubav prema sportu, a popularizira se jedan općeprihvatljiv način života. U zadnjih nekoliko godina tu je naš Nogometni klub Rijeka čiji nas nogometaši posjećuju, borave s djecom u skupinama, potpisuju dresove i druže se s našim polaznicima. U vrtiću radi i pedagoginja koja je velika navijačica „Rijeke“ pa je naša suradnja s klubom još i bolja. Mislim da je ideja o uključivanju vrhunskih sportaša, od vaterpolista, rukometaša, nogometaša i ostalih, u programe dječjih vrtića odlična.

Predsjednica ste i Udruge ravnatelja dječjih vrtića na nivou naše županije. Kakva je Vaša ocjena općeg standarda sporta u vrtićima?

Čujte, sve ovisi o resursima kojih neki vrtići imaju više, a neki manje. Tu mislim na sportske dvorane, vrhunska igrališta, vanjski prostor, ovisno o sredini gdje jesu. Međutim, uvjerena sam da ljubav prema sportu prenose, na prvom mjestu, sami ljudi te da upravo o ljudskom faktoru ovisi i kvaliteta sporta i sportskih aktivnosti u našim vrtićima.
Prijava na newsletter