Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Riječki nogometni veliki tjedan: svibanjski datumi i “Armadin” rođendan
10.05.2019.

Mjesec svibanj kulminacija je nogometne sezone, borba za pozicije, trofeje, ostanak u ligi, a tako je i ove godine. U Rijeci je to sve dodatno začinjeno s datumima iz povijesti kojih se svake godine prisjetimo. Poseban datum u riječkoj povijesti, a posebno sportskoj je 9. svibnja 1987. godine jer toga dana odigrano je finale kupa bivše države u Beogradu između "Rijeke" i "Hajduka".

"Rijeka" je poražena nakon trilera jedanaesteraca kojima je prethodio horor suca Petrovića. Iako je "Rijeka" u finalima 1978.i 1979. osvojila dva kupa, ni 1987.godine nije se vratila kući praznih ruku. Naime, taj datum uzima se kao dan kada je osnovana "Armada", naša navijačka grupa koja je postala i ostala pokret grada na Rječini. Iako se "Armada" prvi put pojavila na polufinalu kupa u Titogradu, njezin rođendan slavi se 9.svibnja.

Nije to samo običan datum koji prođe uz puko čestitanje već je on, kroz godine, prerastao u višednevni događaj na ponos navijača "Rijeke" i cijeloga kraja.

Humanitarne akcije, turniri u nogometu, proslave, koncerti, sjećanja na one koji više nisu s nama te vrlo često i audio-vizualni spektakli na tribinama koji oduševljavaju ne samo domaće igrače i navijače, već i goste postali su sastavni začini "Armadinih" rođendana.

Još pamtimo i naježimo se kada gledamo snimke iz svibnja 2017. godine kada se borba za povijesni naslov prvaka Hrvatske poklopila s proslavom 30. godine "Armade". Bili su to mjeseci kada se cijeli Kvarner doslovno zapalio slavljeničkim bakljadama te se svakoga vikenda taj žar prenosio na stadione na kojima je igrala "Rijeka".

Sve je to rezultiralo nizom pobjeda i osvajanjem naslova prvaka najdražeg kluba. Dva slavlja kulminirala su u centru Rijeke: 30. godina Armade s najvećom bakljadom od 1987 baklji te dva tjedna potom kada je u Rijeku stigao trofej za naslov prvaka.

"Rijeku" je u Maksimiru bodrilo 5 tisuća navijača predvođenih "Armadom", kao i na svim gostovanjima što u Hrvatskoj, što u pohodu kroz Europu. Nebrojeno puta, "Rijeka" je uživala domaćinsku atmosferu i izvan Rijeke kao što će i biti na finalu kupa u Puli 22. svibnja kada će, nadamo se, još jednom kulminirati svibanjsko slavlje nekoliko tisuća navijača Rijeke, predvođenih "Armadinim" ritmom.

"Rijeka" je, naravno, imala navijače od svojih početaka, no organizirana navijačka podrška dodatna je vrijednost svakoga kluba, a posebice "Rijeke" jer pamtimo tolike sjajne atmosfere naših navijača na koje su protivničke ekipe bile, da se banalno izrazimo -  ljubomorne. Mi Riječani ponosni smo na to - sretan rođendan, Armado!
Prijava na newsletter