Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Riječki sportski savez ponosan na svoje članice
17.05.2020.

Ovih dana se naši sugrađani, i maleni i veliki, pomalo vraćaju i svojim sportskim aktivnostima. Otvaraju se teretane, počinju se održavati treninzi, klubovi obavještavaju svoje članove o terminima i sve se nekako – pokreće. S tajnikom Riječkog sportskog saveza, Slavišom Bradićem, tim smo povodom razgovarali o tome kako su mnogobrojni riječki klubovi i sportske udruge uopće prošli kroz ovaj težak period za nama:

- Naravno da su svim sportašima, pa tako i nama uključenima u rad Saveza, teško pale mjere zabrane sportskih aktivnosti i korištenja objekata, no sportaši su i inače naučili na disciplinu tako da mislim da smo sve skupa podnijeli jako dobro. I sami riječki sportski klubovi su bili vrlo disciplinirani, no i redoviti u informiranju nas kao krovne organizacije o svojim aktivnostima i problemima s kojima su se susretali, kazao je Bradić. Ono što je važno, smatra tajnik RSS-a, jest da su klubovi pokazali potrebnu staloženost u načinu informiranja svojih članova s obzirom na nastalu situaciju kao i prednosti komunikacije putem društvenih mreža.

Riječki sportski savez je, također, proaktivno pristupio okolnostima koje je donijela pandemija te je za svoje članove tijekom posljednja dva i pol mjeseca održao nekoliko online seminara s, primjerice, temom sportske psihologije ili preventive u radu s mlađim dobnim kategorijama, a koji su znali okupiti i do 150 trenera – sudionika. Također, pokrenuto je i stvaranje baze na YouTube kanalu Saveza na koji su se podizali svi sportski materijali, odnosno vježbe i ideje klubova namijenjene sportskim aktivnostima kod kuće. Jedan dio aktivnosti bio je i nastavak projekta RiMove pri čemu je RSS u suradnji s Odjelom za školstvo Grada Rijeke i Sportskom TV sportsku publikaciju namijenjenu djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole prebacio u online mode te se svakoga tjedna čitala jedna lektira. Nakon nastave su djeca izrađivala likovne radove na zadanu temu, a najbolji rad nagrađivao se kompletom knjiga. Projekt je još uvijek u tijeku. Također, RSS je svojim članicama pomagao da apliciraju i projekte za EU fondove te je i sam iskoristio vrijeme pandemije za pisanje i apliciranje vlastitih:

- Kriza je definitivno utjecala i na rad Saveza te svih članica i pratećih subjekata. Zbog toga smo iskoristili sve dostupne mjere Vlade RH i SDUŠ – a te pomogli zaposlenicima u riječkom sportu da gotovo svi zadrže svoja radna mjesta uz očekivanje i rebalansa gradskog proračuna za javne potrebe u sportu. Osim toga, najveći gubitak tijekom „koronakrize“ je činjenica da su se zaustavile sportske aktivnosti, natjecanja te mogućnost stvaranja rezultata, objasnio je gost našeg današnjeg newslettera.

Što se bliže budućnosti tiče, tajnik RSS-a najavio je ostvarenje osnovnog cilja: što skoriji povratak redovitom sportu u punom i uobičajenom kapacitetu čemu prethodi kreiranje rasporeda o korištenju objekata za sve one sportskeudruge koje žele i imaju dopuštenje Stožera civilne zaštite za provođenje svojih trenažnih procesa.

Kao dugoročan cilj kojem će Riječki sportski savez biti posvećen je intenziviranje sporta i rekreacije u sportskim objektima koji imaju svoju povijesnu i tradicijsku vrijednost poput, npr. Kantride: - Nama je želja za razvojem sporta u svim segmentima i na svim razinama natjecanja, naravno, na prvom mjestu. Zbog toga smo koncentrirani na pronalaženje idealnog omjera za stvaranje sinergije sportskih aktivnosti i sportskih objekata od koje će cijela sportska, ali i društvena zajednica imati koristi, zaključio je Bradić.

Zajednica sportskih udruga Rijeke

Riječki sportski savez okuplja ukupno 104 članice koje se financiraju iz javnih potreba te dodatnih 90 članica koje nisu na javnim potrebama Grada. Registriranih je sportaša 8.200, a dodaju li im se neregistrirani, njihov se broj penje na čak 17.000.

Broj trenera u profesionalnom odnosu sa sportskim udrugama iznosi 81, dok je sveukupan broj trenera i voditelja oko 200. Kvalitetom u riječkom sportu, ocjenjuje Bradić, prednjače loptački, vodeni i borilački sportovi pri čemu se marljivo radi i na daljnjem razvoju bazičnih sportova poput gimnastike, juda, atletike i plivanja.
Prijava na newsletter