Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
S DESNE STRANE MOZGA: Smiju li žene svojatati nogomet?
17.03.2018.

I guglam ja tako jutros temu „žene i nogomet“ i lagano iskolačim oči na izjavu nekog tamo xyz Zvezdinog pametnjakovića – namjerno ga neću titulirati - koji je procijenio da žene NE razumiju nogomet i da definitivno u tom svijetu NE bi trebale biti na vodećim poslovnim pozicijama.

Još me više baš onako zaledio članak jednog našeg portala u kojem je doslovno pojam po pojam ženama objašnjeno: što je to gol, što je to trener, zašto dva tima… Priznajem, zadržala sam se i opet na pojmovima „zaleđe“, „korner“, „jedanaesterac“…, ali gol? Trener? Suparnički timovi? Onako, osjećala sam se na trenutak kao da se članak obraća onom animiranim liku Dugom iz Kamenog doba, a ne nama ženama.

Nisam feministica. Ma nisam ni neka fanatična pratiteljica svih tekmi na ovome svijetu, ali taj moj „gugl-moment“, pogotovo ovaj prvi me toliko ćušnuo posred obraza da iz onog početnog prkosa „nećeš ti meni objašnjavati što je gol, momak!“ nisam htjela niti otvoriti članak (jesam, kasnije), niti obratiti pozornost mrvicu više na onog dotičnog koji je tako suvereno ispalio da žene nemaju što raditi u nogometnoj industriji.

Slažem se da postoji neka iskonska veza između muškaraca i te loptačke igre, između njihovih glasnih grla, zgrčenih lica, navijanja, piva u ruci, šalova oko vrata i osjećaja da su na vrhu svijeta dok s tribina prate i bodre svoju voljenu momčad. Ne može se to poreći. Međutim, znači li to da je ženama ulaz u svijet nogometnog biznisa zabranjen? Da im je autentično mjesto samo ukrasnoga tipa uz svoje muške polovice koje se profesionalno bave nogometom? Ili da se u razvijenom svijetu i na nogometnim stadionima moraju boriti za svoj komadić neba samo zato jer se i njima, eto, nogomet  sviđa?

Riječke navijačice – primjer ženskog navijanja

Naravno da ne. Pravi su primjer baš ove naše riječke djevojke i žene, majke i none koje zdušno posjećuju i prate utakmice Rijeke. U svojoj obitelji imam baš dvije takve vatrene navijačice koje će i usred noći kao nekakav sportski Očenaš, onako u polusnu, izgovoriti aktualne rezultate, raspored nadolazećih utakmica, imena igrača koji su na zadnjoj tekmi zabili gol. I nisu jedine.

Kada smo kod stereotipa, to dođe na isto kao da muškarcima oduzmemo onu ah, prekrasnu, priliku da shvate principe pospremanja i ribanja kuhinje, da im oduzmemo pravo na to da nauče za što služi koje plavičasto ili prozirno, ili neko treće sredstvo za čišćenje i da to isto sredstvo nauče koristiti.
Naravno da im to zadovoljstvo nećemo oduzeti. Imaju pravo učiti i biti pa i bolji spremači od svojih žena, majki, djevojaka ako to žele. Spremački top managment. Žele li se uključiti u kućanske poslove – ma dobrodošli su u taj „naš“ svijet. Žele li voditi računa o plaćenim režijama – samo naprijed, hoće li probdjeti noć uz goruće čelo svoga potomka i skidati mu temperaturu satima – neka se ne daju smesti.

Naš „ženski“ svijet je otvoren, u njega su muškarci dobrodošli. Pa, evo, i u modnoj su industriji muškarci fino iznivelirali priču i Coco Chanel se, vjerujem, ne bi bunila na to. U svijetu kozmetike i plastične kirurgije – također ih je sve više, a uostalom – neki su se na „ženskim“ formatima i proslavili – sjetimo se da Mathew McConaughy ne bi bio glumačka faca broj jedan da svojevremeno led nije lomio upravo preko sladunjavih, romantičnih filmića za „dokone“ ženske mozgove i maštarije. Hoću reći, nije bed, dobrodošli su u naš svijet.

Prema tome, neka je i naših navijačica. I više od toga, neka je i ženskog nogometa, dao Bog da s godinama statusno stasa uz bok muškom nogometu. I dao Bog da se dogodi da i ona svoju večer poželi provesti podrigujući pivo u društvu svojih glasnih prijateljica, ispred neke kafanske plazme, u onoj zadimljenoj buci i s rukama visoko u zraku. A, ma najviše bih voljela da onom pametnjakoviću s početka priče netko pričepi usta sa svim onim primjerima uspješnih žena na različitim visokim pozicijama u tzv. muškim sportovima – od automobilističkih utrka, džuda, preko ragbija, košarke i – da –, između ostalih, definitivno i nogometa.

Uostalom, i mi ćemo se ovdje s vremena na vrijeme isto baviti nogometom i srodnim temama.  Doduše, upravo tom – desnom stranom mozga i svi ste dobrodošli! Nema ograničenja 😉

Autor: A. M. Vizintin
Prijava na newsletter