Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Škola
Škola nogometa HNK Rijeka: Iz karantene izašli s dodanim vrijednostima
10.05.2020.

Vrijeme provedeno u karanteni je i za sve skupine Škole nogometa HNK Rijeka bilo aktivno, radno i učinkovito. Stil rada i nastojanja voditelja Škole nogometa, Ede Flege, kao i svih trenera došli su do izražaja i pod novim okolnostima zbog čega je rad s polaznicima bio maksimalno prilagođen prilikama:

-  Za vrijeme pandemije razvili smo model koji je pokazao odlične rezultate. Kao i većina sportskih klubova, redovito smo, na tjednoj ili na dnevnoj bazi, našim polaznicima, odnosno njihovim roditeljima, slali treninge za svaki pojedini segment poput tehnike ili treninga snage. Koristili smo sve dostupne kanale: mailove, aplikaciju i gps za mjerenje pretrčanih kilometara, redovito povezivanje preko Zooma za pojedinačne razgovore i savjete te, naravno, grupe na platformama kao što je Viber, ispričao nam je voditelj Flego i pritom naglasio kako je rad s polaznicima Škole nogometa i za vrijeme karantene održao uobičajeni visoko postavljeni standard:

- Mišljenja sam i inače u životu da je svaka neprilika zapravo prilika te se to pokazalo i u slučaju našeg rada za vrijeme pandemije. Kako su nedostajale, npr., igre s loptom i duel igre kojih nema bez grupnih treninga, tako smo odlučili to vrijeme iskoristiti za jačanje onih sposobnosti i znanja za koje, pak, nema dovoljno vremena u regularnim uvjetima rada. Kako sada procjenjujem, čini mi se da smo na najbolji mogući način neke stvari čak i unaprijedili. Jako smo puno pozornosti posvećivali personaliziranim treninzima za kadete i juniore, što je i inače jako važan dio našeg rada s njima, rekao je Flego.

Treneri škole nogometa su, također, bili maksimalno aktivni te su imali prostor za vlastiti rad i kreacije pa su tako smišljali zanimljive treninge i natjecanja poput vratarskog treninga ili su provodili, primjerice, vježbe iz metode Brain gyma. Rezultati su, po riječima voditelja Škole, bili odlični. Naime, dečki, ali i roditelji članova mlađih skupina sudjelovali su i redovito slali video zapise koje bi treneri onda ocjenjivali i/ili korigirali. Starijim polaznicima omogućene su i online radionice za upoznavanje sa svijetom medija i medijskih nastupa koji ih čekaju u budućnosti. Sa svim tim novim, „pandemijskim“ rutinama, uvjeren je Flego, rad Škole nogometa za vrijeme karantene zaokružen je kao nešto drugačije, no jednako radno i produktivno vrijeme:

- Ova vrijedna iskustva koristit će nam i u budućem radu gdje se, to nije nepoznanica, vodimo uvijek postavljanjem, ali i dostizanjem viših ciljeva, objasnio je te najavio da će se, prema aktualnom naputku HNS-a, sezona vjerojatno završiti s postojećim rezultatima. Ipak, to neće utjecati i na same treninge. Naime, čim Stožer civilne zaštite da zeleno svjetlo, i u Školi nogometa krenut će se s treninzima kako bi se maksimalno iskoristila pauza prije sljedeće sezone. Umjesto natjecanja, odigravat će se turniri, prijateljske utakmice, testiranja, što već u odnosu na okolnosti bude moguće. Također, Škola nogometa će i u narednom razdoblju inzistirati na postojećoj strategiji rada koja obuhvaća sve slojeve rada:

- I dalje ćemo funkcionirati kao škola koja polaznicima prenosi znanja na svim relevantnim razinama. Pod time mislim i na razvoj discipline i poželjnih ponašanja gdje nam je važno da djeci i mladima iz Škole nogometa i mi pomognemo na putu razvoja u dobre i odgovorne osobe koje će, neovisno o tome kakvu će ulogu imati sport u njihovoj budućnosti, moći biti prepoznati sa svojim kvalitetama i obrascima ponašanja u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Što se tiče izuzetnih talenata koje je otkrila i podržala „Rijekina“ Škola nogometa, kod njih je najvažnije, kazao je Flego, da se radi o dečkima koji postaju moderni igrači i koji dobivaju temelje za prilagodbu u svaku modernu momčad. Pri tome je, prema Fleginoj procjeni, pitanje jedino mogu li se seniorskom nogometu prilagoditi odmah ili će im biti potrebno neko vrijeme.

- Za kraj mogu reći da ćemo i dalje najviše raditi na odvajanju biološke od kronološke dobi što znači da će svaki talentirani pojedinac, bez obzira na trenutne fizičke predispozicije, dobivati svoju priliku za razvoj mogućnosti s kojima raspolaže. Isto tako, roditeljima i dalje stoji preporuka da svoju djecu potaknu na sport u najranijoj dobi jer se tada formiraju mnoge motoričke i druge vještine. Ako dijete pokazuje afinitet prema nogometu, moja je preporuka bilo koji klub u našoj županiji jer svaki nudi kvalitetu koju HNK Rijeka onda dalje prati i podržava, zaključio je Flego.
Prijava na newsletter