Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Stadion HNK Rijeka uz bok energetski najučinkovitijim na svijetu
14.02.2017.

Poslovanje na energetski učinkovit način smjer je u kojem se promišlja kod planiranja, gradnje i održavanja sportskih objekata. Nogometni kompleksi tu su svakako najdalje dogurali, obzirom da je upravo nogomet najzastupljeniji sport a i privlači najviše ulaganja.

Kao na mnogim europskim i svjetskim stadionima i trening centrima, i na trening kampu HNK Rijeka vodila se briga o energetskoj učinkovitosti na cijelom kompleksu. Na Rujevici se vodilo računa o energetskoj učinkovitosti i kod planiranja i kod izvedbe, ali tu priča ne staje – djelatnici stadiona HNK Rijeka vode brigu o sustavnom gospodarenju energijom i nalaze nova rješenja za smanjenje potrošnje.

Na Rujevici se optimalna potrošnja energije postiže primjenom različitih sustava i energenata koji se međusobno kombiniraju i nadopunjuju.  Tome svjedoći i dobiveni energetski certifikat A klase.

Tako se za grijanje koriste tri sustava, ovisno o učestalosti korištenja prostorija. Kao glavni izvor toplinske energije za grijanje i pripremu potrošne tople vode koriste se visokoučinkoviti plinski kondenzacijski kotlovi čija iskoristivost doseže i do 108%.

U prostorijama koje su u cjelodnevnom korištenju za grijanje koristi se sustav podnog grijanja koji pored visokog komfora osigurava i velike uštede budući da je temperatura ogrjevne vode u cijevima podnog grijanja često i dvostruko manja od ogrjevne vode kod radijatorskog grijanja.

Kompleks koristi vodu iz dva izvora – javne vodoopskrbe i kišnice koja se sprema u vodospremu

Kao glavni izvor rashladne energije koristi se rashladnik vode koji kao energent koristi električnu energiju, a u prosjeku za 1 kWh utrošene električne energije proizvede više od trostruko rashladne energije. Pored navedenog rashladnog sustava u zgradi je ugrađeno i nekoliko visoko učinkovitih klima uređaja za grijanje i hlađenje prostora.

Klima komore koje se nalaze u suterenu opremljene su rekuperatorima topline zahvaljujući kojima se ostvaruje prosječna ušteda toplinske energije za pripremu zraka veća od 55%.

Na Rujevici je LED rasvjeta korištena u unutarnjim prostorima, dok se za regulaciju osvjetljenja lokacije oko stadiona koriste luksomati koji omogućuju prilagođavanje intenziteta osvjetljenja jačini dnevnog svjetla. Zanimljivo je da se u dane odigravanja utakmica svi najveći potrošači električne energije napajaju iz agregata koji koristi dizel, na taj način ne dolazi do probijanja vršnog opterećenja te se time postižu znatne uštede.

Kompleks koristi vodu iz dva izvora – javne vodoopskrbe i kišnice koja se sprema u vodospremu zapremnine 300 m3 i koja se koristi kao primarni izvor zaljevanja travnjaka.

Zbog specifičnosti korištenja vode u kompleksu, potrošnja vode se prati 24-sata na dan Aquacontrol sustavom tvrtke Rudan. Sustav je instaliran na 11 internih brojila te se na taj način zasebno prate najveći potrošači unutar kompleksa što je posebno važno za kvalitetnu pripremu travnjaka i određivanje optimalne količine navodnjavanja terena.

Također, stadion je opremljen sustavom alarmiranja u slučaju puknuća vodovodnih cijevi unutar kompleksa.  Na isti se način prate i ostali energeti.

Stadion je opremljen i EnergoMonitor sustavom koji na analitički i vizualno jasan način prikazuje potrošnju, a koji je se periodički prikazuje na svim ekranima unutar kompleksa.

Kompleks također koristi vlastitu meteorološku stanicu za dobivanje podataka o postojećim i nadolazećim vremenskim uvjetima, a stanica se po potrebi povezuje i na sustave upravljanja energijom.

Iako je trening centar HNK Rijeka moderno čudo hrvatskog nogometa, daljnji planovi za povećanje energetske učinkovitosti ipak postoje. Tako je pripremljena instalacija za spoj na velik broj solarnih kolektora čime će se smanjiti potrošnja plina za pripremu tople vode a emisija CO2 u atmosferu će se smanjiti za dodatnih 30-35% na godišnjoj razini.
Prijava na newsletter