Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Uskoro u Rijeci: kapetan svjetskih razmjera Damir Kreilach
04.11.2018.

Neke sjajne priče o velikim nogometnim uspjesima često, možda i prečesto, se provlače kroz popularnu (ne)kulturu koja nema apsolutno nikakve veze s nogometom: poznati nogometaši u seks skandalima, poznati nogometaši na modnim pistama, poznati nogometaši u brakorazvodnim parnicama, poznati nogometaši kao ekskluziva na naslovnicama starletskih časopisa itd. U današnjem svijetu masmedija koji diktiraju tempo s „daj bilo što“ i ljudi će znati za tebe, bit ćeš aktualan i primamljiv, ni to nije ništa čudno ili nužno negativno.

Međutim, nažalost, oni pravi potezi, ono zbog čega su spomenuti zapravo i došli na čela tih čudnih karavana zaista prečesto ostaje po strani. Tim gore ako nogometaši (koje, uza sve ostale sportove, nekako, pa i prirodno, uzimamo kao predvodnike sportskog show bizza) uz to što čine prave poteze i grade sjajne karijere ne žele sudjelovati u takvoj vrsti predstavi za javnost.  Ta je skupina, ispred nogometnih „instagramuša“ potpuno zapostavljena.

Zato smo ovaj tekst odlučili posvetiti pozitivnoj priči našeg Vukovarca Damira Kreilacha, hrvatskog nogometaša kojeg naprosto svi vole! Ne zbog nove frizure, ili zbog atraktivne tetovaže, ili zbog iznosa transfera iz jednog u drugi klub. Ne. Kreilacha volimo zbog sjajnog nogometa kojeg igra baš kao i zbog bespoštednog odnosa prema svom klubu u svakoj utakmici, na svakom treningu.

Njegovi su uspjesi gotovo jedino što o njemu možemo čitati po internetu, a koliko ga suigrači i treneri cijene dovoljno pokazuje činjenica da je ne jednom bio kapetan svojih momčadi. Za HNK Rijeka igrao je do 2013. godine kada je prešao u njemački Union Berlin. Iako ga je Armada ispratila s porukom „Neka vam bude uzor svima – Kreilach ljudina“, to ipak nije bila zadnja stepenica u osvajanju nogometnih simpatija.

Kreilach je u Union Berlinu doživio potpuno prihvaćanje i od strane tamošnjih navijača, ali i momčadi čiji je kapetan bio nekoliko godina. Bez  zadrške i bez javnog propitivanja njegove uloge, navijači su ga prihvatili ne samo kao svoga, već i kao posebnoga svoga. Na primjer, na jednoj utakmici 2016. g., kada je njegov tadašnji klub igrao protiv Borussije, omiljenog kapetana je čak 12,000 navijača počastilo posebnom koreografijom namijenjenom samo njemu i to s gostujućih tribina u Dortmundu.

Je li bitno uz to spomenuti da je kapetan tu konkretnu utakmicu odsjedio na klupi, a da je klub tu istu utakmicu čak i izgubio? No, podrška navijača nije izostala. I to ne bilo kakvih navijača, nego navijača Union Berlina. Navijača koji su visoko postavili standarde na kojima im i mnogo jači klubovi zasigurno mogu biti zavidni, a vjerojatno i jesu. Živjeti za klub, navijati pod svaku cijenu, navijati u tisućama, štoviše – navijati u brojkama koje su premašivale i 20 tisuća grla po utakmici u trenucima kada je klubu cilj bio ući među 22 prva kluba, ne među prvih pet, niti deset, već 22!, nije nešto što se viđa često.

Kreilach je igrao za klub čiji su navijači volontirajući u građevinskim radovima renovirali vlastiti stadion, čiji su navijači u teškim vremenima zbrojili glave i pokrenuli akciju dobrovoljnog darivanja krvi i donacija „Krv za Union“ kojom su prikupili vrijednih 1.2 milijuna eura za spas kluba, klub čiji se navijači, uostalom, za Božić već tradicionalno okupljaju na stadionu i pjevaju navijačke i božićne pjesme zajedno s igračima i prolaznicima, a broje se u vrtoglavim brojakama do čak 27 tisuća okupljenih! Ima primjera navijačkih skupina ili navijača nacionalnih reprezentacija koji također ostavljaju bez teksta, ali navijači Union Berlina su definitivno među nejvjernijima i najboljima, a upravo je njihov miljenik bio (i ostao) naš Damir Kreilach.

Ne sumnjamo da će i svoj aktualni američki dio karijere naš Damir Kreilach zaokružiti kao pozitivna figura u svijetu nogometnih uspjeha jer mu naprosto – dobro ide. Uskoro ćemo ga ugostiti i u Rijeci te iz prve ruke poslušati o iskustvima koja je sabrao i proživio u svo ovo vrijeme što nam ga nema u Hrvatskoj. I tko zna, možda nam otvori neke nove perspektive o nogometu te ljubavi i strasti koje ga prate.
Prijava na newsletter