Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Vjekoslav Miletić: Analiza poraza počinje kod trenera, a za uspjeh apostrofiram igrače
24.05.2020.

Vjekoslav Miletić, trener je HNK Rijeka koji u riječkom nogometnom klubu razvija igrače i trenerski posao već gotovo 13 godina. I kao nekadašnji pomoćni trener prve momčadi, ali i kao aktualni trener juniorske ekipe koja broji 26 igrača, Miletić najveću motivaciju za posao kojim se bavi pronalazi u interakciji, odnosno u komunikaciji na svim razinama. Kao nekadašnji vezni igrač osjetio je kako je biti „srce ekipe“, spona među igračima na terenu te je u tom smislu i trenerski poziv bio prirodan slijed jer kada trener spoji ideje s mogućnostima igrača, stvara se sinergija, stvara se jedinstvena cjelina koja se ogleda u konačnoj izvedbi igrača na terenu:

- Osobno, mišljenja sam da uspjehe i neuspjehe potpisujemo zajedno, kod čega bih za uspjehe ipak apostrofirao igrače jer su oni ti koji nakon svih dobivenih inputa povezuju elemente i na terenu pokazuju koliko uspješno smo mi kao članovi stručnog stožera radili s njima, ali i kako su oni sami uspjeli naše ideje i razmišljanja prenijeti u svoju igru.

Trenerska motivacija, dakako, mora biti određena i željom za pobjedama, no kada se dogode i neizbježne greške kao sastavni dijelovi igre koji služe da bi se stvorila želja za njihovim popravljanjem, trener je sa stručnim stožerom taj koji izvodi analize. Za Miletića te analize započinju prvo u introspekciji samog trenera:

- Radim tako da prvo razmišljam gdje sam osobno propustio ili pogriješio u svojim postavkama i stavovima, zatim analiziram igru i uvijek nastojim pronaći nova rješenja da se poraz iskoristi kao novi impuls, novi modus operandi, nakon čega slijedi i razgovor s igračima te postavljanje novih ciljeva. Za „svoje“ dečke, odnosno juniore HNK Rijeka Miletić kaže da se radi o igračima koji su već duboko zašli u faze usavršavanja. Razlike od seniorskih treninga su minimalne i odnose se tek na jačinu i intenzitet jer su neki dečki još uvijek u procesu fizičkog razvoja. Radi se na svim elementima nogometne igre što prati i psihološko jačanje, stjecanje sigurnosti u sebe, stvaranje pobjedničkog mentaliteta te rad na komunikacijskim dijelovima igre. U odnosu na seniore, juniorski se treninzi, zapravo, razlikuju tek u nijansama.

Vjekoslavu Miletiću trenerski je posao izazov na dnevnoj bazi. O njemu se, kaže, praktički razmišlja 24 sata na dan, koriste se svi dostupni izvori i kanali za napredak i pripremu:

- Formalno obrazovanje samo je jedan segment trenerskog puta. Sve ostalo je na samome treneru: edukacije, praćenje utakmica vrhunskih klubova, istraživanje različitih radova, razmjena mišljenja s kolegama iz struke:

- Globalizacija nam sigurno nije odmogla jer je Internet posao izvor informacija, komentara, mnogobrojnih radova koje možemo sami istraživati i prema čemu onda razvijamo svoje ideje, rješenja, provodimo analize i donosimo odluke. Na svakom treningu prisutni su članovi stručnog stožera koji prate svoje dijelove u odnosu na doneseni plan treninga i detektirane zadatke. U tom smislu nastojimo se maksimalno dobro posložiti i u organizacijskom i u kvalitativnom smislu. Naravno, klubovi vrhunskih mogućnosti imaju možda više pomoćnih trenera koji mogu detaljnije pratiti i baviti se detaljima pojedinih igrača ili grupa igrača, imaju mogućnosti snimanja svakoga treninga i kasnije analize čime se umanjuje mogućnost da nešto promakne. Trenerska agenda po kojoj mi u HNK Rijeka nastojimo izvući apsolutni maksimum iz trenažnih procesa je personalizirani pristup kojim se popravljaju pojedini nedostaci, puno polažemo na analizu te razgovore s igračima jer često je važnije da igrači steknu sigurnost u sebe, nego da isključivo poboljšaju tehničku performansu, ispričao je Miletić.

Što se tiče nekih zanimljivosti oko izvođenja treninga ili priprema za utakmice pod različitim vremenskim uvjetima, Miletić naglašava da je danas gotovo svaki nogometni teren doveden do savršenstva, a isto se odnosi na sportsku opremu te nema prepreka kakvih je bilo nekada što se tiče igre ili treninga, primjerice, na kiši ili jakom suncu, zimi ili ljeti. Mnogo veći problem od temperatura ili oborina, u našem kraju, predstavlja bura:

- Vjetar može biti faktor koji će utjecati na igru jer od njegove siline i same igrače zanosi u smjerovima u kojima puše te bih to istaknuo kao eventualnu prepreku u smislu vremenskih uvjeta. U svim ostalima, osim ekstremnima kada se utakmice niti ne odigravaju, igrači su spremni za teren. Igre i treninzi po vrućinama zahtijevaju više pauza za unos tekućine, dok po hladnijem vremenu izvodimo intenzivnije vježbe zagrijavanja.

Na samome kraju Vjekoslav Miletić rekao nam je da je, po njegovom mišljenju, odličan trener onaj koji, osim afirmacije preko ostvarenih rezultata, ima razvijenu komunikaciju sa svojim igračima, koji aktivno razmišlja o trenažnim procesima i koji pronalazi metode i načine da izvuče najbolje iz igrača.
Prijava na newsletter