Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Za održavanje stadiona na Rujevici brine ekipa “zlatnih ruku”
04.08.2020.

Ulazak navijača na domaći stadion, posebno uoči neke velike i važne utakmice, onaj osjećaj stadionskog prostranstva, ali i prostranstva svih tih mogućih prilika momčadi koja će tek istrčati na teren, uzbuđenje, iščekivanje, zauzimanje mjesta, bacanje pogleda lijevo, desno, stadionska atmosfera u nastajanju...

Svatko tko navija poznaje snagu trenutka u tom prvom koraku ulaska na stadion i stadionske tribine. Kao da je sve moguće i kao da je stadion savršeno, najsavršenije mjesto na kojem se namjernik, navijač u točno tom trenutku mogao naći. Za ukupnost tog dojma nije zanemariva vizualna komponenta, uređena infrastruktura, čistoća, perfekcionizam kod održavanja stadiona na optimalnoj razini. Možda nije svaki stadion svima najljepši, ali svaki može biti uređen, uredan, funkcionalan i dostojan svojih gledatelja.

Stadion na Rujevici je, u svakom slučaju, jedan od onih u Hrvatskoj i u Europi koji s onime što ima radi najbolje što može. Tri smjene koje se izmjenjuju od ranog jutra do kasno navečer, često i do 22, 23 sata, ekipi koja održava rujevički kamp i stadion nisu problem. Na održavanju ne samo onih vitalnih, već kompletno svih mogućih dijelova stadiona i kampa se radi svaki dan. Dražen Kalac, voditelj stadiona u tvrtki Stadiona Kantrida d.o.o., odnosno stadion manager na Rujevici, zadužen je zajedno sa svojim timom za mnoge, naoko nevidljive, ali poslove bez kojih taj prvi pogled na stadion ne bi bio tako impresivan:

- Naš je posao tehničko održavanje infrastrukture na Rujevici te agronomija, odnosno održavanje travnatih površina, za što smo bili čak nekoliko puta nagrađivani kao najbolji u Hrvatskoj, rekao je Dražen Kalac.

HNK Rijeka ove godine dobila je ponovo nagradu za najbolji travnjak u Hrvatskoj, a u nedjelju je bilo točno pet godina od prve utakmice na Rujevici i pobjede protiv Lokomotive (3:1).

- Iza nas je pet uspješnih godina, čemu svjedoče i brojne nagrade za najbolji travnjak na kojeg smo posebno ponosni i u čije održavanje ulažemo puno vremena i truda.  Za tehničko održavanje ne postoji takva vrsta nagrade, ali kako pristupamo travnjacima, tako se odnosimo i prema svim zaduženjima koje diktiraju i tehnički uvjeti, rekao nam je Kalac objašnjavajući kako ekipa od nekoliko ljudi svakodnevno obilazi stadion, pregledava stadionski inventar, vrši popravke u svim prostorijama i objektima cijelog kampa te prema tjednom planu rada održava optimalne uvjete. U rad tehničara na Rujevici spada održavanje čistoće, popravak ili zamjena stolica na tribinama, održavanje sportskih rekvizita (golova, pupa itd.), sanitarija, tuš kabina, provjera radnih površina i prostora, vratiju, odnosno sve ono što bi išlo pod zanimanje domara uz dodatak stručnih intervencija električara, mehaničara, ličioca itd. kod čega Klub ne mora za svaki popravak angažirati vanjsku firmu.

Dinamičan posao

Dražen Kalac posebno je ponosan na spremnost cijelog tehničkog tima da se prilagođava dinamici rada u jednom sportskom kampu poput Rujevice:

- Dosad sam radio u različitim kolektivima, ali ovaj sportski je specifičan jer je posao jako dinamičan, svaki dan je drugačiji i svaka priprema je uvijek maksimalno prilagođena zahtjevima. Nije isto pripremati stadion za utakmicu od visokog rizika, nije isto kada nam dolazi delegacija krovnih organizacija poput HNS-a ili UEFA-e, nije isto ako sve raspoložive snage moramo usmjeriti na sigurnost gostujućih navijača, prilaza stadionu, itd. To je jedan poseban "đir", kaže Kalac.

Kao i agronomi, i tehničari na Rujevici svoj posao započinju zapravo onoga trenutka kada završava aktualna utakmica. Odmah se počinje čistiti, pristupa se sanaciji ili izmjeni stolica, pregledava se travnjak, provjeravaju se interna i eksterna rasvjetna tijela, gostujuće tribine, golovi, odnosno uvjeti se vraćaju na one koji su nužni za održavanje treninga koji obično kreću već narednog dana.

Kalac svoje suradnike voli opisati kao profesionalce sa zlatnim rukama bez kojih Rujevica ne bi mogla izgledati kako izgleda u svakome trenutku:

-  Mi samostalno donosimo odluke o tome koliko je sredstava na godišnjoj razini potrebno da bi se održavao postojeći optimum i imamo sigurno najuređeniji stadion u državi na kojem svatko voli zaigrati. To nas, kao operativce, čini uvjerenima u dobre procjene, racionalno upravljanje novcima i maksimalne rezultate kod čega, naravno, moramo paziti i na propisane standarde. Redovito vršimo mikrobiološke testove vode, sanitarija i tuševa, provodimo dezinsekciju, deratizaciju, ali i kompletan tehnički pregled svih sustava koji je upravo u tijeku na Rujevici. Provjeravaju se električne instalacije, protupožarni sustav, liftovi, rekao je Kalac.

- Dakako, jedan dio poslova odvija se i prema trenutnim potrebama svih zaposlenika, interveniramo kod sitnijih popravaka, jednom riječju - od ranog jutra kada kamp otvori svoja vrata pa do kasno u noć kada se vrata zatvaraju, tu smo i mi, pratimo sve segmente svojim radom. Ne možeš raditi ovaj posao ako ga ne voliš. Mi svi skupa volimo i kolektiv, i dinamiku, sport i nogomet, mislim da je to naša dobitna kombinacija, zadovoljno je utvrdio voditelj stadiona i naveo imena kojima ovako, javno, zahvaljuje na svakodnevnom angažmanu i ostavljanju srca na terenu. I to onda kada jeteren prazan i kada se mora srediti da bi bio najbolji za sve igrače, goste, trenere i, na prvome mjestu, publiku i navijače!: - Robert, Adriano, Zoran, Danko, Roko, Tino, Kristijan, Marko i Ratko, hvala vam!, završio je Dražen Kalac s neskrivenim ponosom.
Prijava na newsletter