Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Zlatko Olić: krilatica Zajedno smo Rijeka je i zajednička odgovornost
09.07.2020.

Nogometna taktika, tehnika, razvoj kondicije, a onda i umna priprema četiri su elementa u čijoj se interakciji, razvoju i kvalitetnom postavljanju ostvaruju optimalni sportski rezultati. Dio koji je nas zanimao, a to je važnost i načini motivacije u sportu, ostvaruju se upravo kroz četvrti element koji je, prema našem sugovorniku Zlatku Oliću, stručnjaku za razvoj ljudskih potencijala, ključan kako bi se i prva tri pokazala u punoj snazi. Konkretno, u trenerskom radu ili u igri momčadi na terenu.

Njegova metodologija rada sa sportskim trenerima i sportašima te gotovo cjeloživotna praksa koja je neodvojivo vezana uz nogomet i sport općenito svoj je izraz dobila kroz autorski program "Just Flow",pomoću kojeg svaki trener i svaki sportaš mogu potaknuti i usvojiti vještine i znanja potrebne da se umni potencijali u sportu maksimalno otkriju, razviju, a zatim i kontinuirano koriste u ostvarivanju vrhunskih rezultata:

- Biti u zoni motivacije, što znači u dobro procijenjenom odnosu vještina i izazova je krovna stavka s kojom onda možemo računati i na odlične rezultate. Imati veliku vrijednost, a mali izazov rezultirat će dosadom. Obrnuto, veliki izazovi, a neadekvatne vještine za njihovo postizanje rezultirat će i odgovarajućom nervozom koja neće biti od pomoći. Međutim, ako trener kao centralna figura pravilno procijeni svoje igrače, stupanj njihovih vještina, odnosno te ih stavi pred odgovarajući izazov, onda možemo govoriti o sprezi koja je dobitna kombinacija, kazao je Olić.

Micheael Jordan i motivacija

I sam Olić prošao je kao igrač sve faze  nogometnog puta upravo u Školi nogometa HNK Rijeka  tako da mu je kasniji životno – radni put prirodno vezan uz sport:

- Oduvijek su me zanimala znanja vezana uz funkcioniranje ljudskog uma. Na koji način radi, po kojim obrascima, svjesno i podsvjesno. U procesu skupljanja dragocjenog poslovnog i  životnog iskustva, imao je sreću upoznati  Domagoja Matijevića, svog  kasnijeg mentora i završiti njegovu četverogodišnju Školu za edukaciju profesionalnih trenera iz područja razvoja ljudskih potencijala, koja obuhvaća niz interdisciplinarnih znanja iz područja funkcioniranja ljudskog uma, neurolingvistike, primijenjene komunikacije, što je Oliću bila polazišna točka u razvoju metoda kojima danas pomaže sportaše i njihove trenere da se bolje povežu i stvaraju sportske učinke viših razina:

- Kada smo kod motivacije, i za nju je presudan trener, ako on može „pročitati“ svoje igrače, i procijeniti njihove optimalne pozicije, ali i protivničku momčad lakše će se dogoditi i potrebna spomenuta ravnoteža između vještina i izazova uz koju je onda lakše postići i rezultate. I ne samo to, već će i zadovoljstvo tijekom izvedbe biti veće, a i to bi trebao biti jedan od ciljeva svake igre, kaže Olić.

 

 

- Ponekad je, doduše, motivaciju moguće postići i komunikacijskim pristupom s izraženim nabojem, no razvoj psihologije je unatrag 30 godina ponudio nova znanja uz koje je moguće postići da motiviranost bude kontinuirano stanje. Neki od najboljih sportaša poput Michaela Jordana često su o tome govorili iz vlastitog iskustva u kojima su im se događale najbolje sportske izvedbe, baš onda kada su bili izuzetno motivirani. Ono što donosi optimalne rezultate je: motivacijska i umna stabilnost, rasterećena očekivanjima  i s ciljem uživanja u igri, kazao nam je Olić.

Jurgen Klopp i Zinedine Zidane

Jurgen Klopp i Zinedine Zidane treneri su koje je Olić izdvojio po motivacijskim pristupima gdje je Kloppu dao blagu prednost jer se radi o treneru koji je s Liverpoolom izgubio neke važne utakmice da su ga već naveliko prozivali trenerom gubitnikom.

Međutim, sam Klopp to nije percipirao takvim, naglasio je Olić, već je svaki finalni poraz shvaćao isključivo kao priliku za popravak uočenih nedostataka. I tako je malo po malo postao ne samo dobitnik finala, već i jedan od najuspješnijih trenera današnjice.

Kod našeg, riječkog nogometa, Olić je zaključio da ima sve pretpostavke za uspješan nogomet pri čemu bi jedino bila nužna jača sinergija i češće oživljavanje krilatice „Zajedno smo Rijeka“ koja neće biti samo stavka na papiru, već koja bi se trebala razliti po svima koji riječki nogomet i čine: po svim igračima, navijačima i simpatizerima, ali i po cijelome gradu u kojem je HNK Rijeka jedan od najvažnijih materijalnih, ali i nematerijalnih simbola zajednice.
Prijava na newsletter